مکه
 
 
 
نویسنده : مبین اردکان
تاریخ : شنبه 91/10/2
نظر

برخی آیات قرآن را همه از حفظ داریم و شاید در هر روز چندین بار می خوانیم و بجاست که به مفهوم آنها نیز توجه داشته باشیم.

از جمله آیاتی که در قالب دعاهای قرآنی در قنوت نمازهایمان قرائت می کنیم آیه زیر است که در آن از خداوند سبحان حسنه دنیا و آخرت را طلب می کنیم :

وَمِنْهُم مَّن یَقُولُ رَبَّنَا آتِنَا فِی الدُّنْیَا حَسَنَةً وَفِی الْآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ * أُولَـئِکَ لَهُمْ نَصِیبٌ مِّمَّا کَسَبُوا وَاللَّـهُ سَرِیعُ الْحِسَابِ

و بعضی می‌گویند: «پروردگارا! به ما در دنیا (نیکی) عطا کن! و در آخرت نیز (نیکی) مرحمت فرما! و ما را از عذابِ آتش نگاه دار!» آن‌ها از کار (و دعای) خود، نصیب و بهره‌ای دارند؛ و خداوند، سریع‌الحساب است. / سوره مبارکه بقره آیات 201 و 202

راستی حسنه دنیا و آخرت چیست که ما آن را در شبانه روز چندین بار از خدا طلب می نماییم:

در کتب تفسیری در بیان دو حسنه «فِی الدُّنْیَا حَسَنَةً وَفِی الْآخِرَةِ حَسَنَةً» به اجمال این چنین آمده است: 

1. از رسول اکرم صلوات الله علیه نقل شده است که فرمودند: به هر کس قلب شاکر، زبان ذاکر و همسر م?منی که او را در کارهای دنیوی و اخروی یاری کند؛ داده شود، پس به او حسنه در دنیا و آخرت داده شده و از عذاب آتش مصون و محفوظ است ( روض الجنان ج 3، ص 133)

2. امیرالم?منین علی علیه‌السلام نیز در تفسیر این آیه فرمودند که منظور از حسنه در دنیا، زن صالحه و در آخرت، بهشت می‌باشد. (تفسیر منهج الصادقین  ج 1، ص 440 )

3. در تفسیر آیه، از امام صادق علیه السلام روایت شده است که فرمودند مراد از «حسنه» در دنیا، گشایش روزی و خوبی معاش و حسن خلق است و مراد از «حسنه» در آخرت، خشنودی خداوند و بهشت می‌باشد (معانی الاخبار، ص 174)

 4. در دیدگاه «حسن» و «قتاده» منظور از حسنه، علم و عبادت در دنیا و بهشت در آخرت است.

5. «ابن زید» و «سدی» معتقدند حسنه، مال و ثروت دنیا و بهشت در آخرت است.